Σύνδεση Εγγραφή

Login to your account

Username *
Password *
Να με θυμάσαι

Δημιουργία λογαριασμού

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *

.

logo new Plpm

Greek English French German Italian Lithuanian Polish Romanian Russian Serbian Spanish Turkish
 
μενού
 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΩΔΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ  ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ (Μ.Δ.) ΓΕΛ

Οι μαθητές μπορούν να προσέλθουν στο λύκειο για δημιουργία κωδικού ασφαλείας για υποβολή  μηχανογραφικού δελτίου (Μ.Δ.) ΓΕΛ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.). Ο κωδικός ισχύει και για  εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) έτους 2024,  από Παρασκευή  21-6-24 ως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο για το 10% έχουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2022 ή το 2023, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

ΜΙΑ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ιωάννης Θωμαΐδης, Δρ Μαθηματικών

Ιωάννης Πετράκης, Δρ Φιλολογίας

Κοσμάς Τουλούμης, Δρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας

 


 

Η διαθεματική οργάνωση του αναλυτικού προγράμματος σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η διεπιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας απασχολούν τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι λόγοι που συνηγορούν γι’ αυτό το ενδιαφέρον μπορούν να περιγραφούν συνοπτικά ως εξής:

1. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αντιμετωπίζει πολυσύνθετα προβλήματα, τα οποία απαιτούν τη συνεργασία διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων.

2. Η εκρηκτική αύξηση των επιστημονικών γνώσεων, σε συνδυασμό με την αδυναμία αύξησης του χρόνου που οι μαθητές διαθέτουν στο σχολείο, αποθαρρύνει κάθε σκέψη για αύξηση της ύλης ή του αριθμού των σχολικών μαθημάτων ενώ αντίθετα ευνοεί πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην κατανόηση των βαθύτερων διαδικασιών της σκέψης από τους μαθητές.

3. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η τεχνολογία των πληροφοριών έχουν επηρεάσει τις νοητικές δομές και τους τρόπους σκέψης των μαθητών. Οι τελευταίοι κατακλύζονται συχνά από πλήθος ασύνδετων, αλληλοσυγκρουόμενων ή ασυνάρτητων γεγονότων τα οποία θέτουν σε δοκιμασία τις δυνατότητες ανάγνωσης, σύγκρισης, επικοινωνίας και εξαγωγής συμπερασμάτων. Το σχολείο πρέπει να τους διδάξει την ικανότητα να κρατούν αποστάσεις από ένα κείμενο, να τους δώσει οδηγίες για κριτική ανάγνωση και σχήματα σκέψης που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν αυτόν τον όγκο ακατέργαστων πληροφοριών.

4. Το σχολικό περιβάλλον επηρεάζεται αρνητικά από την κατάτμηση και ιεράρχηση των διδασκόμενων μαθημάτων, καθώς το καθένα ασχολείται μόνο με τις απαιτήσεις του αντίστοιχου επιστημονικού κλάδου. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ταύτιση του σχολείου με ένα σύνολο διδασκόμενων αντικειμένων, τα οποία λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, παραμερίζουν βασικές παιδαγωγικές λειτουργίες και προκαταλαμβάνουν όλες τις απόπειρες μεταρρύθμισης ή αλλαγής του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το αίτημα για μείωση της ύλης ενός μαθήματος συγχέεται εσφαλμένα με την υποβάθμιση των απαιτήσεων του αντίστοιχου επιστημονικού κλάδου (που είναι τελείως διαφορετικό θέμα).

Όλοι οι παραπάνω λόγοι δείχνουν ότι για τη διερεύνηση των νέων τρόπων σκέψης που απαιτούν οι επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις, και για τον αναγκαίο πειραματισμό σε νέες παιδαγωγικές και διδακτικές μεθόδους, απαιτείται η διεπιστημονική συνεργασία στο σχολείο και η διαθεματική προσέγγιση των μαθημάτων με τρόπο που διεμβολίζει παραδοσιακές αντιλήψεις και “στεγανά”. Έχοντας υπόψη ορισμένες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών σε άλλες χώρες, καθώς και την εμπειρία από τη συμμετοχή του Σχολείου μας στην πιλοτική εφαρμογή της “ευέλικτης ζώνης”, αποφασίσαμε να υποβάλουμε προς έγκριση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το σχέδιο μιας πειραματικής διαθεματικής προσέγγισης στο πρόγραμμα σπουδών της Α΄ Λυκείου. Πρόκειται για μια διεπιστημονική συνεργασία στη διδασκαλία της Ευκλείδειας Γεωμετρίας, της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και της Ιστορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2002 - 2003 στην Α΄ Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του συστεγαζόμενου 2ου Ενιαίου Λυκείου Νεάπολης.

ΕΠΑΝΩ

Η διδασκαλία της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στην Α΄ Λυκείου σκοπεύει κυρίως να εισάγει τους μαθητές στην προχωρημένη μαθηματική σκέψη και δευτερευόντως στην παροχή γεωμετρικών γνώσεων (από πλευράς περιεχομένου, πρόκειται για μια επανάληψη όσων έχουν διδαχθεί οι μαθητές στο Γυμνάσιο). Σκοπός της διδασκαλίας είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία της αξιωματικής θεμελίωσης, της προσεκτικής διατύπωσης των γεωμετρικών ορισμών και προτάσεων και ιδιαίτερα της απόδειξης, μέσω των οποίων θα αναπτύξουν ορισμένες ανώτερες νοητικές λειτουργίες, όπως η φαντασία, η επινοητικότητα και η κριτική σκέψη. Πολυάριθμες έρευνες της Διδακτικής των Μαθηματικών εκφράζουν όμως σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα επίτευξης αυτών των σκοπών μέσα από την καθιερωμένη διδασκαλία, ιδιαίτερα τη δυνατότητα καλλιέργειας γενικών νοητικών λειτουργιών, όπως είναι η κριτική σκέψη.

Τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας που καταγράφουν οι έρευνες της Διδακτικής των Μαθηματικών έχουν οδηγήσει διεθνώς στην εισαγωγή σημαντικών καινοτομιών, όπως είναι π.χ. η αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών και ιδιαίτερα η χρήση πρωτότυπων ιστορικών κειμένων κατά τη διδασκαλία. Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, η οποία εμφανίζεται στο Λύκειο ως ένα κλειστό σύστημα που υπακούει αυστηρά στις εσωτερικές απαιτήσεις ανάπτυξης μια μαθηματικής θεωρίας, συγκεντρώνει όλα τα γνωρίσματα του “διδασκόμενου επιστημονικού αντικειμένου” που κατέχει μια υψηλή θέση μέσα στην παραδοσιακή ιεράρχηση των σχολικών μαθημάτων. Από την άλλη μεριά, η Ευκλείδεια Γεωμετρία αποτελεί ένα κορυφαίο επίτευγμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που γράφτηκε και διαδόθηκε στην ελληνική γλώσσα ασκώντας καταλυτική επίδραση στην ανάπτυξη της σύγχρονης επιστήμης. Όπως δείχνει η ιστορική έρευνα, οι έννοιες της αξιωματικής θεμελίωσης και απόδειξης που κυριαρχούν στην Ευκλείδεια Γεωμετρία, αποτελούσαν κατά την αρχαιότητα βασικά γνωρίσματα της Πλατωνικής φιλοσοφικής αντίληψης για τα Μαθηματικά. Την αντίληψη αυτή, όπως γίνεται φανερό από τα σχόλια του Πρόκλου στα “Στοιχεία” του Ευκλείδη, αντιμάχονταν και έθεταν σε οξεία κριτική και αμφισβήτηση οι οπαδοί άλλων φιλοσοφικών σχολών (π.χ. οι Επικούρειοι). Τα παραπάνω στοιχεία, κατά την άποψή μας, καθιστούν το συγκεκριμένο μάθημα ένα προνομιακό πεδίο για διαθεματική οργάνωση της διδασκαλίας και τη διεπιστημονική προσέγγισή της, με χρήση ιστορικών κειμένων, που επιβάλλουν τη συνεργασία των Μαθηματικών, της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.

Η διδασκαλία των αποδείξεων ορισμένων θεωρημάτων της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στην Α΄ Λυκείου από το πρωτότυπο κείμενο των “Στοιχείων” του Ευκλείδη, μαζί με τα διασωθέντα σχόλια του Πρόκλου που αφορούν την κριτική και αμφισβήτηση αυτών των αποδείξεων από τους αρχαίους μαθηματικούς-φιλοσόφους, μπορεί να συμβάλλει σε μια νέα προσέγγιση των σκοπών της διδασκαλίας του μαθήματος. Ο κλειστός χαρακτήρας του τελευταίου (μαζί με ορισμένες άλλες “παθογένειες” της καθιερωμένης διδασκαλίας, όπως η έμφαση στην “ασκησιολογία”) επιβάλλει σήμερα τις γεωμετρικές έννοιες και προτάσεις ως απόλυτες και αμετάβλητες αλήθειες, καλλιεργώντας έτσι μια δογματική αντίληψη για το ρόλο της μαθηματικής επιστήμης. Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον επιδιωκόμενο σκοπό της διδασκαλίας, δηλαδή την καλλιέργεια νοητικών λειτουργιών όπως είναι η κριτική σκέψη. Η ιστορική διάσταση, η οποία φέρνει στο προσκήνιο την αυστηρή κριτική των Ευκλείδειων αξιωμάτων, την αμφισβήτηση των αποδείξεων, αλλά και τις προσπάθειες των οπαδών του Ευκλείδη να απαντήσουν στην κριτική με επιχειρήματα και εναλλακτικές αποδείξεις, είναι φανερό ότι συμβάλλει στη δημιουργία μιας διαφορετικής στάσης απέναντι στα Μαθηματικά. Ενταγμένη στο περιβάλλον της διαθεματικής προσέγγισης, η οποία εκτός από το μαθηματικό περιεχόμενο της διαμάχης αναδεικνύει το ιστορικό πλαίσιο της

 Ελληνιστικής περιόδου μέσα στο οποίο έδρασαν οι πρωταγωνιστές και το είδος του επιστημονικού λόγου που χρησιμοποίησαν, μπορεί να οδηγήσει σε μια σφαιρική θεώρηση του μαθήματος και υιοθέτηση κριτικής στάσης εκ μέρους των μαθητών.

ΕΠΑΝΩ

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, η διαθεματική προσέγγιση, εκτός από τη μετάφραση των αρχαίων κειμένων, παρουσιάζει και άλλες ενδιαφέρουσες όψεις. Οι αποδείξεις του Ευκλείδη σε γεωμετρικά θεωρήματα – αφορούν το τρίγωνο- δίνουν αφορμή, κυρίως με τον σε παθητική σύνταξη και μετοχικό του λόγο, και για ανάλυση γλωσσική. Ειδικότερα, η χρήση της λέξης, η οποία, φαίνεται καθαρά, σε αρκετά σημεία λειτουργεί ως προϊόν σύνθεσης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας σύγχρονης (μορφολογικής) προσέγγισης και εξέτασής της. Το μαθηματικό δηλαδή κείμενο περιέχει τέτοια δείγματα, π.χ. “προσεκβληθεισών”, “ισοσκελούς”, “δίχα”, “διχοτομήσαι” κ.λ.π., που μπορούν να θεωρηθούν τυπικά παραδείγματα μορφολογικής ανάλυσης, αφού σε αυτά παρατηρείται η λειτουργία των ελάχιστων στοιχείων που συνθέτουν τη λέξη, των μορφημάτων. Προβάλλει επομένως ως δυνατή η ανάληψη της προσπάθειας που θα έχει ως σκοπό τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και τη διαπίστωση των λειτουργιών των μορφημάτων και έτσι θα γίνει, με απτό τρόπο, κατανοητή η διάκρισή τους σε ανεξάρτητα, εξαρτημένα, λεξικά και γραμματικά.

Η μορφολογική αυτή αντιμετώπιση της λέξης αντικαθιστά τα παραδοσιακά μοντέλα της παραγωγής και σύνθεσης, τα οποία μας έχει κληροδοτήσει η σχολικού τύπου γραμματική και θέτει σε νέες – ασφαλώς επιστημονικότερες – βάσεις το σύστημα των θεωριών των σχετικών με τη δημιουργία του λεξιλογίου.

Στα πλαίσια μιας διαθεματικής προσέγγισης όσον αφορά τη διδασκαλία του μαθηματικού έργου του Ευκλείδη στην Α΄ Λυκείου η συνεισφορά του μαθήματος της “Ιστορίας του Αρχαίου Κόσμου” (Κεφάλαιο ΙΙΙ.2 “Ο ελληνιστικός πολιτισμός”, σελ. 140-152) θα μπορούσε να συνοψιστεί στην ενασχόληση με τους εξής τρεις τομείς:

1. Βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία για τον Ευκλείδη. Οι βιογράφοι και οι συνεχιστές του έργου του. Η επίδρασή του στην Ανατολή και κυρίως στους Άραβες μαθηματικούς, οι οποίοι αποτέλεσαν το διάμεσο στο να γίνει γνωστή η Γεωμετρία του στη Δυτική Ευρώπη.

2. Η ιστορική περίοδος κατά την οποία έζησε ο Ευκλείδης, η γεωγραφική περιοχή στην οποία έδρασε και το φιλοσοφικό και ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο που τον διαμόρφωσε. Κύρια αναφορά στην ελληνιστική Αίγυπτο και στην πολιτιστική, καθώς και την ευρύτερη πολιτική των Πτολεμαίων και κυρίως του Πτολεμαίου Α΄ του Λάγου, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας.

3. Η Αλεξάνδρεια ως τόπος ζωής του Ευκλείδη, αλλά και ως χωνευτήρι διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων και πνευματικών ανησυχιών. Η τοπογραφία της Αλεξάνδρειας και τα πνευματικά ιδρύματα (Μουσείο και Βιβλιοθήκη). Συσχέτιση των “Στοιχείων” του Ευκλείδη με αρχιτεκτονικές κατασκευές και την πτολεμαϊκή τέχνη γενικότερα. Η αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων για την προσέγγιση των παραπάνω ζητουμένων συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο διαθεματικό χαρακτήρα της διδασκαλίας.

ΕΠΑΝΩ

Σχολική Βία

stick figure group bullying 300 wht

Βιβλιοθήκη Πα.Μακ. (με την Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας )

walkingBook

Επισκεψιμότητα

Σήμερα54
Εχθές77
Την Εβδομάδα324
Τον Μήνα2277
Σύνολο424060

5
Online

Η Βιντεοθήκη μας

 video camera PA 300 wht

Τα Μαθητικά Περιοδικά μας

mount rack

M O O D L E

moodle2

Ώρες Καθηγητών για Γονείς 2023-24

coffee table talk PA 300 wht

Ψηφιακές Τάξεις Τηλε-εκπαίδευσης

5bcf8ac9cf808f8004b3dc682c16541e (1)

Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη μας

stick figure carrying books 300 wht 

Back To the Art

 logo

Erasmus+ KA1+KA2

erasmus logo2

Εθνικές Ετικέτες Ποιότητας eTwinning

Elabel

UNESCO

UNESCO2

Εορτολόγιο

Κύλιση στην Αρχή
 

Επιμέλεια- Σχεδίαση : Αραμπατζής Γιώργος (ΠΕ86)

Με την ευγενική χορηγία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας
για την φιλοξενία του ιστοχώρου μας

.